minibus hire leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm lajme ssl web hosting struga Ekspres Bota

Studimi: Fëmijët kalojnë më shumë kohë para ekranit pas pandemisë. Prindërit të shqetësuar

0

Në SHBA, pas pandemisë, fëmijët po përdorin më shumë telefona inteligjentë, rrjete sociale dhe video lojëra. Është ky përfundimi i një studimi të Qendrës Kërkimore Pew (Pew Research Center), i kryer në një kampion prej gati 1700 prindërish amerikanë, i cili krahasoi zakonet e fëmijëve nën 11 vjeç në mars 2020 dhe në prill 2021. Studimi zbuloi gjithashtu se, pas Covid-it, shumë më tepër prindër besojnë se fëmijët e tyre kalojnë shumë kohë para ekranit.

Në mesin e fëmijëve amerikanë nën moshën 11 vjeç, përdorimi i mediave sociale është rritur, veçanërisht Tik Tok, i përdorur nga 21% e të anketuarve në vitin 2021 krahasuar me 13% në 2020, por edhe i tabletave të përdorura përkatësisht nga 81% e fëmijëve, kundrejt 68% në 2020 dhe lojërave video, të përdorura përkatësisht nga 51%, kundrejt 45% në 2020. Ajo që bie në sy është edhe një e dhënë për fëmijët shumë të vegjël. Në vitin 2021 pothuajse 7 nga 10 fëmijë nën moshën pesë vjeç përdornin rregullisht tabletin, ndërsa 3 nga 10 luanin videolojëra.

Ekziston edhe tendenca e kundërt, pasi 14% e fëmijëve nën 11 vjeç që përdorën një smartphone në 2020, nuk e përdornin më atë në 2021. Në mënyrë të ngjashme, 19% e atyre që kaluan kohë duke luajtur video lojëra në 2020 nuk e bënë më këtë në 2021.

Ndërgjegjësimi dhe shqetësimi për shumë orë të kaluara para ekranit po rritet edhe tek prindërit. Nëse në vitin 2020, 31% e prindërve deklaruan se fëmija i tyre kalonte shumë kohë duke luajtur videolojëra, në vitin 2021 përqindja u rrit në 51%. E njëjta gjë vlen edhe për smartfonin, përdorimi i të cilit në 2021 ishte i tepruar për 4 në 10 prindër, krahasuar me 3 nga 10 në 2020.

Advertisement

Kalimi i tepërt i kohës para ekranit nuk është i shëndetshëm, sepse sipas një studimi kanadez, përdorimi i telefonave inteligjentë dhe tabletëve do të ngadalësonte të mësuarit njohës të fëmijëve, edhe nëse është e rëndësishme të merret parasysh cilësia e kohës së shpenzuar, përveç kësaj. ndaj sasisë. Tendenca për të ekzagjeruar ekzistonte edhe para pandemisë. Sipas një studimi që analizoi zakonet e 4000 fëmijëve midis viteve 2008 dhe 2010, në tre vitet e para të jetës koha e kaluar para ekranit do të rritej në mënyrë eksponenciale, nga më pak se një orë deri në dy orë e gjysmë në ditë. Pandemia, bashkëpunëtore në punën në distancë, shkollat ​​e mbyllura dhe pamundësia për të dalë nga shtëpia, vetëm sa ka rritur përdorimin e ekranit, një thikë me dy presa për prindërit e stresuar të ndarë mes familjes dhe punës.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 StrugaLajme.com | Privacy policy

Struga Lajme | Lajmet nga Kosova