minibus hire leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm lajme online mortgage broker ssl web hosting online university Bota

Bullgaria: Shkupi na ka fyer, nuk i hapim rrugë integrimit të Maqedonisë së Veriut

0

Bullgaria nuk pranon ti hapë rrugën Maqedonisë së Veriut për anëtarësim në BE pa zgjidhur së pari mosmarrëveshjet për çështjet e gjuhës dhe historisë. Ministrja e Jashtme, Ekaterina Zaharieva ka akuzuar Shkupin për mos zbatimin e Marrëveshjes së Miqësisë të nënshkruar në vitin 2017, për fyerje të bullgarëve që jetojnë në Maqedoninë e Veriut por edhe për diskriminim të investitorëve bullgarë.

EKATERINA ZAHARIEVA

MINISTRE E JASHTME E BULLGARISE

Advertisement

“Qytetarët bullgarë në Maqedoninë e Veriut, ngacmohen dhe dënohen, dhe adresat e tyre zbulohen në rrjetet sociale. Shkupi po shtyn gjithashtu projektet e transportit të infrastrukturës për korridoret e rëndësishme ekonomikisht të financuara nga BE. 130 milionë euro janë humbur tashmë për ndërtimin e autostradës A1 midis dy vendeve tona, sepse Shkupi injoron kërkesat për fonde të BE-së.”

Zaharieva ka deklaruar se Bullgaria pranon vetëm identitetin e ri maqedonas të formuar pas vitit 1945 ndërsa akuzoi drejtuesit e institucioneve në Shkup, për mohimin e historisë së përbashkët.

Advertisement

 

“Një identitet i veçantë maqedonas u formua në gjysmën e parë të shekullit të kaluar. Bullgaria njeh këtë identitet të veçantë të Maqedonisë së Veriut dhe mbështet integrimin europian. Heronjtë e zakonshëm kombëtarë, të tillë si Goce Dellçev, i cili si një maqedono-bullgar luftoi për pavarësi nga Perandoria Osmane në shekullin XIX, portretizohen vetëm si maqedonas. Versionet maqedonase të këngëve dhe romaneve të famshme bullgare janë rishkruar për të fshirë gjithçka bullgare në to. Një komision i përbashkët i historisë u krijua për të zgjidhur mosmarrëveshjen, por rezultate konkrete ende nuk ka”.

Në nëntor të vitit të kaluar, Sofja bllokoi kornizën e nisjes së bisedimeve të anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut me BE me kusht zgjidhjen e këtyre çështjeve. Por qeveria në Shkup ka deklaruar se mbetet e hapur për negociata, por jo për kushtëzime që kanë të bëjnë me identitetin, gjuhën dhe historinë maqedonase.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2020 StrugaLajme.com | Privacy policy

Struga Lajme | Lajmet nga Kosova | online university