minibus hire leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm lajme ssl web hosting struga Ekspres Bota

Racizëm në Gjermani: Sintit dhe romët kudo në rrezik

0
Racizëm në Gjermani: Sintit dhe romët kudo në rrezik

Për herë të parë Qendra e Raportimit dhe Informimit të Anticiganizmit dokumentoi se ku dhe si ndodh anticiganizmi në Gjermani. Përfundimi: shpesh ai ka vetëm tek e shtetit.

A janë shumë apo pak 621 incidente me sfond anticigan të regjistruara në një vit? Qendra e Raportimit dhe Informimit të Anticiganit (MIA) nuk do të jetë në gjendje t’i përgjigjet kësaj pyetjeje deri në vitin 2024. Sepse deri tani është vetëm raporti i parë. Në ndryshim nga inventarizimi i Komisionit të Pavarur për Anticiganizmin e publikuar në vitin 2021, forma e re e raportimit të mendimit të çdo vit.

 

“Në këtë mënyrë Ministria e Punëve të Brendshme nxjerr dritë në atë që është ende një fushë e madhe e madhe e krimeve dhe incidenteve anticigane “, shkruan në parathënie kryetari i Këshillit Qendror të Sintit dhe Romëve Gjermanë, Romani Rose. e nuk nga Ministria e Familjeve e shmangë fjalën e diskriminuese në dobi të një kuptimi më të mirë.

Advertisement

 

Pse në raportin e MPB-së del fjala “cigan”

 

“Në raportin tonë nuk përdoret termin “cigan” në disa vende. Ky term anticiganist ka shumë vuajtje, dhunë dhe pasoja deri më sot. MPB-të. Thonjëzat synojnë të shprehin këtë term dhe ide dhe paragjykimet anticigane që fshihen pas janë një konstruksion i shoqërisë së tij, thuhet më tej.

Advertisement

 

“Mësuesja rri e vështron”

 

“Termi përdoret në shumë nga incidentet që nuk dokumentohen dhe për fat të keq përshkrimi i këtyre sulmeve fizike dhe verbale anticigane është i plotë, nëse nuk e shmangni nuk mund të shikoni termin.”

Advertisement

Një shembull konkret është në raportin e MPB-së: “Një nxënës e quan shoqen e klasave “cigane e pistë” , e vrazhdë për flokësh në oborrin e shkollës, asaj i grisen pantallonat, i gjakosi gjuri, dhe mësuesja rri e vështron. E në fund i thotë vajzës 12-vjeçare të prekur: Mos e bëj kaq të madhe!

 

Disa raste përfundojnë në statistikat e policisë

 

Advertisement

Të gjitha rastet e diskriminimit apo dhunës janë anonime. Shumë raporte të raportuara nga personat e prekur, janë disa të dokumentuara në burimin zyrtar si statistikat e Zyrës Federale të Policisë Kriminale (BKA) për krimet e motivuara politikisht (PKM). Këtu përfshihen edhe rasti i vetëm i dhunës ekstreme që ndodh në raportin vjetor të MPB-së për vitin 2022, që ka ndodhur në Landin e Saarland.

 

Pati disa lëndime.”

 

Advertisement

Romani Rose anohet për rritje të ekstremizmit të fortë

 

Raporti i MIA-s tregon qartë për rritjen e ekstremeve të nacionalizmit të lartë, i cili përsëri po shfaq agresionin dhe dhunën ndaj sinteve dhe romëve, hebrenjve dhe pakicave të tjera, shkruan në parathënie Romani Rose. Kryetari i Këshillit Qendror të Sintëve dhe Romëve se ende “mungojnë njohuritë për mekanizmat e anticiganizmit” në shoqëri.

 

Advertisement

Kjo formë racizmi është “një dukuri e trishtë e përditshme vetëm në rrugë, por edhe në institucione zyrtare”, thuhet në raport. Çdo rast i pesti ka lidhje me kontaktet me personat e shtetit: “Një punëtori kërkon të kërkojë dokumente dhe fatura disa herë dhe kërkon dokumente që familja e prekur nuk e kupton se po i kërkohen.” Deri në sigurimin e dokumenteve të lidhura.

 

Ku fillon diskriminimi institucional?

 

Advertisement

Është e vështirë të gjykosh nëse ka dashje në raste të tilla apo jo. Kjo është pranon edhe ekipi i MPB-së: “Në bazë të raporteve të rasteve individuale, është gjithmonë e vërtetë që nuk dallohet diskriminimi nga praktikat institucionale dhe se deri në çfarë mase sjell një individ që ka efekt në ligjin e diskriminimit”.

 

Në një rast nga viti 2021 nuk ka dyshime që kemi të bëjmë me diskriminim të qëllimshëm apo shkelje të ligjit kundër diskriminimit: Një sinto njëmbëdhjetë vjeçar kontrollohet nga politika në një rutinë. Unë gjendet një thikë e vogël e palosshme dhe për këtë shkak atij i vihen prangat dhe futet me forcë në makinën e policisë dhe dërgohet në komisariat.

 

Advertisement

Dy policë u dënuan

 

Ata e shpërfillën e djalit dhe ai nuk u lejua t’i njoftojë dashurinë. Pasi e morën në pyetje për gjysmë ore, e lanë të lirë. Familja e denconcoi zyrtarët zyrtarë dhe e fitoi gjyqin në vitin 2022. Policët u dënuan me një gjobë me 3.600 euro për privim lirie./DW/

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 StrugaLajme.com | Privacy policy

Struga Lajme | Lajmet nga Kosova