minibus hire leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm lajme ssl web hosting struga Ekspres Bota

Studimi 70-vjeçar tregon çelësin e lumturisë

0
Studimi 70-vjeçar tregon çelësin e lumturisë

Një studim nga Universiteti i Harvardit ka treguar se cili është çelësi i lumturisë.

Sipas tij, sekreti qëndron në marrëdhëniet miqësore, familjare dhe romantike që ne kemi. Dr. Robert Waldinger, udhëheqësi i studimit, thekson se izolimi, nga ana tjetër, është “shkatërruesi i humorit”, ndërkohë që lidhjet personale “krijojnë stimulim mendor dhe emocional” dhe për këtë arsye janë “përmirësues automatikë të humorit”.

Megjithatë, “marrëdhëniet e mira nuk duhet të jenë të lehta gjatë gjithë kohës”, ka siguruar doktori në deklaratat e publikuara nga “New York Times”.

Një tjetër çelës që ekspertët tregojnë se kontribuon në gjendjen e mirë shpirtërore është “të mos shqetësohesh për gjëra të vogla”. Sipas Waldinger, kur njerëzit kuptojnë “se jeta është e shkurtër, ata kanë më shumë gjasa t’i kushtojnë gjithë vëmendjen e tyre asaj që i bën ata të lumtur”.

Advertisement

Në këtë kuptim, Waldinger nënvizon se ndërsa shumë e kthejnë qëllim në vetvete pasurimin ose famën, përkushtimi i vetvetes plotësisht në punë nuk është ajo që të jep lumturi, pasi ato që ne pretendojmë “janë pothuajse të pamundura për t’u arritur”.

Studimi i Harvardit filloi në vitin 1938 dhe përfundoi më shumë se 70 vjet më vonë. Kur filloi, studiuesit zgjodhën vetëm vullnetarë burra, pasi gratë nuk ndiqnin universitetin. Subjektet vinin nga vende të ndryshme me rrethana të ndryshme sociale dhe ekonomike, nga burra nga periferitë e Bostonit deri te studentë universitarë. Gjatë këtyre më shumë se 70 viteve ata studiuan gjendjen e tyre shëndetësore dhe i pyetën për jetën e tyre personale: karrierën e tyre profesionale, martesën etj. Madje, ata kanë mbajtur edhe intervista me të afërmit e tyre.


Advertisement

Nobelistët tregojnë se sa para duhen për të qenë i lumtur


lumturia 2 1280x720

Advertisement

Doni të dini se cila është mosha kur jeni më të lumtur sipas shkencës?

Advertisement

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 StrugaLajme.com | Privacy policy

Struga Lajme | Lajmet nga Kosova