minibus hire leeds minibus hire Scarborough local minibus hire lajmet e fundit national minibus hire struga lajm lajme online mortgage broker ssl web hosting online university Bota

Votat e pakicave në Kosovë/ Analistët: Serbët morën dhe vendet e boshnjakëve

0

Sipas Kushtetutës, në Parlamentin e Kosovës me 120 deputetë, 20 vende janë të rezervuara për partitë e pakicave, 10 prej të cilave vetëm për serbët.

Sipas analistëve, këta të fundit akuzohen se kanë marrë në dorë edhe tre vendet që i takojnë komunitetit boshnjak, duke ndihmuar fitoren e Adrijana Hoxhiq, aktualisht nënkryetare e Komunës së Mitrovicës së Veriut, që udhëhiqet nga Lista Serbe dhe ish ministre e pushtetit lokal në qeverinë e Ramush Haradinajt.

Ehat Miftaraj nga Instituti i Kosovës për Drejtësi thotë se loja e Listës Serbe me parti të caktuara cënon rendin kushtetues në Kosovë.

EHAT MIFTARAJ

Advertisement

DREJTOR EKZEKUTIV, IKD

“Një lojë politike mes Listës Serbe me parti të caktuara, qoftë boshnjake, qoftë rome e cenojnë në rend të parë rendin kushtetues të Republikës të Kosovës me vet faktin që përfaqësues të komunitetit boshnjak marrin mijëra vota nga serbët, kjo me të vërtetë është devijim i vullnetit të interesit të boshnjakëve, është jopërfaqësim efektiv dhe adekuat i interesave të tyre”.

Miftaraj e konsideron këtë qasje si rrezik për demokracinë në vend.

“Kjo përbën rrezik për demokracinë në Kosovë, kjo përbënë rrezik për të minuar parimet të cilat janë të mishëruara në Kushtetutën e Kosovës e që janë që përmes mashtrimeve, përmes deformimeve të marrëveshjeve të fshehta mes partive politike nga komunitet joshumicë në Kosovë, të devijohet vullneti dhe përfaqësimi efektiv i interesave të qytetarëve të Kosovës”.

Advertisement

Ndërsa Florent Spahija nga Instituti Demokratik i Kosovës thotë se çështja e komuniteteve është e rregulluar me ligj dhe nuk mund të ndërhyet në këtë çështje.

“FLORENT SPAHIJA

INSTITUTI DEMOKRATIK I KOSOVES

Konsideroj që juridikisht qeveria duhet të sigurojë votat llimisht për me u votu në Kuvend, dhe e dyta, për secilin ligj që është i rëndësishëm duhet të ulet dhe të ketë një bashkëpunim me secilin subjekt politik në vend. Çështja e komuniteteve është e rregulluar me Kushtetutë dhe ligj dhe votat e tyre janë të nevojshme. Mendoj që nuk kemi ndonjë nguti që çështje të tilla që nevojiten 2/3 e votave të komuniteteve janë prioritet për çështjet që duhet t’i trajtojë qeveria, së paku për këto dy vjetët e para”.

Advertisement

Subjekti politik boshnjak i drejtuar nga Adrijana Hoxhiq ka thyer një rekord në zgjedhjet e 14 shkurtit duke arritur që të sigurojë mijëra vota edhe në komunat ku nuk ka asnjë pjesëtar të komunitetit boshnjak.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2020 StrugaLajme.com | Privacy policy

Struga Lajme | Lajmet nga Kosova | online university